HACCP/ISO 22000:2005
Το Πρόγραμμα Ανάλυσης Επικινδυνότητας στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου στη βιομηχανία Τροφίμων (Hazard Analysis Critical Control Point) έχει στόχο να διασφαλίσει την ασφάλεια των τροφίμων.
Η ιστορία εξέλιξης του προγράμματος HACCP ξεκινά το 1959 όταν η NASA ζήτησε από την αμερικανική εταιρία τροφίμων Pillsbury Co. την εκπόνηση προγράμματος το οποίο θα διασφάλιζε την 100% ασφάλεια των τροφίμων για τα πληρώματα διαστημικών αποστολών.
HACCP/ISO 22000:2005 II
Το 1993 η Ευρωπαϊκή Κοινότητα εξέδωσε την Οδηγία 93/43/ΕΟΚ. Με βάση την Οδηγία αυτή (άρθρο 3) γίνεται υποχρεωτική η εφαρμογή προγραμμάτων HACCP από τις βιομηχανίες τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών τροφίμων.
Πλέον βάσει του κανονισμού 852/2004, καταργεί 93/43/ΕΟΚ και τοποθετεί νέες βάσεις για την διασφάλιση της Υγιεινής και Ασφάλειας των τροφίμων, με την εγκατάσταση συστημάτων Αυτοελέγχου.
Η ανάπτυξη ενός προτύπου για την εγκατάσταση συστημάτων HACCP, του ISO22000/2005, επισφραγίζει την αναγκαιότητα ενός προτύπου παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας.